Tanden Poetsen door de eeuwen heen

Over tanden poetsen kun je wel een heel boek schrijven. Tandpasta is niet iets dat pas de laatste jaren is ontstaan. Vroeger gebruikte mensen takjes van een geneeskrachtige boom of plant. Zo maakte ze hun tanden schoon.

Tanden poetsen met zeezout?

De oude Egyptenaren poetsten hun tanden met as gemengd met kruiden. Hedendaags wordt er in de macrobiotiek nog steeds Dentie aangeraden. Dentie bestaat uit geroosterde aubergines met zeezout.

Toch gebruiken de meeste mensen deze oude doch zeer doeltreffende middelen niet meer. De tandpasta en tandenborstel die wij gebruiken komt gewoon uit de winkel. In tandpasta zitten schuur- en polijstmiddelen, kleurstoffen, water, bindmiddel, smaak- en zoetstoffen en nog meer.

Voor kinderen worden ook weer andere stoffen gebruikt. Deze stoffen zijn minder agressief. Meldtanden hebben namelijk een andere behoefte voor bescherming van de tanden nodig. Naast dat de tandpasta minder agressief is, doen fabrikanten ook mooiere kleuren en lekkerdere smaakjes erin voor ze. Of dat gezond is voor de tanden kun je je afvragen.

tandpasta poeder dentie

Je tanden poetsen met welk merk?

Enkele merken van tandpasta zijn Colgate, Parodontax, Prodent, Aquafresh en Aloe Dent. In deze laatste hebben ze aloe vera verwerkt. Deze plant zit in vele producten en heeft en vele goede stoffen in zich zitten.

Ook in tandpasta zitten verschillende soorten. Zo heeft Prodent bijvoorbeeld; fris & sterk, gezonde mond, stralend mooi en kids. De ene is beter om gaatjes tegen te gaan en de andere voor wittere tanden. Wil je graag wat meer te weten komen over tandpastandan is het misschien een idee om op Wikipedia te kijken. Dit is een online encyclopedie. Hier kan je het een en ander nalezen.

Naast het gebruiken van tandpasta zijn er ook andere dingen die je kunt doen om je tanden schoon te houden. Je kunt hierbij denken aan spoelmiddelen na het tandenpoetsen en flossen. Flossen is erg belangrijk. Vaak kan je met je gewonen tandenborstel niet tussen je tanden komen en blijven hier nog resten achterzitten.

Deze zul je minder snel zien omdat het precies tussen je tanden zit. Als je het ooit eens gebruikt zul je zien dat er meer viezigheid tussen zit dan je zou verwachten. Ook is het spoelen met een speciaal middel, zoals Listerine goed. Dit verwijderd hardnekkiger vuil.

Veel mensen poetsen hun tanden maar een keer per dag. Dat is niet verstandig. Tandartsen raden het zelfs aan minimaal twee keer per dag te doen. En waarom zou je dit niet doen als je s’morgens toch even in de badkamer staat. Om even snel je tandenborstel erbij te pakken en je tanden met tandpasta.

Ook al drink je later op je werk koffie. Het meeste tandplak heb je dan wel verwijderd op je tanden en het helpt dus nog steeds wel om je tanden te poetsen. Plus het ruikt ook een stuk frisser. Wat je ook niet moet vergeten is bij het poetsen van je tanden ook je tong te poetsen. Hier blijven vaak ook etensresten of zitten of je hebt een witte tong.

Ook hiervoor heb je speciale middelen. Je kan een soort stokje in de winkel halen om je tong schoon te maken of op sommige tandenborstels zit er iets op de achterkant waarmee je dit ook kan doen. Het is maar net wat jij het makkelijkste vind. Maar zeker ook wel noodzakelijk is. Kijk daarom gewoon een keer wat er allemaal in een winkel staat bij het tandpasta gedeelte.